Het dorp Nans les Pins

Dit typisch Provençaalse dorp ligt op ca. 40 kilometer van de Middellandse Zee op een hoogte van 430 meter. Door de ligging tussen twee middelgrote bergen, het massief van Ste. Baume en de Ste. Victoire, is het beschut tegen extreme weersinvloeden. In het dorp zijn diverse bakkers, slagers en kleine supermarktjes. Verder een postkantoor, een “office de tourisme”, verscheidene restaurantjes en een hotel. Op de kleine esplanade wordt op zondagmorgen markt gehouden. Rondom het dorp liggen de heuvels met hun wijngaarden, bossen, rotsmassieven, oude boerderijen en domaines.

Jaarlijks, in de eerste week van augustus, worden de dorpsfeesten gehouden. Het hoogtepunt is de optocht met versierde wagens waarop allerlei oude taferelen worden uitgebeeld. Deze Cavalcade van St. Eloi is beroemd in de omgeving.

Op sportief gebied vindt u er een manege, een tennisbaan en een golfbaan.

Er zijn veel goed onderhouden wandelpaden; de Grande Randonnee 9 doorkruist het dorp. Tevens zijn er vanuit het centrum van het dorp  kleinere wandelroutes die erg de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld:

– “Chemin des Roys”, Zo genoemd omdat deze bereden is door verschillende franse koningen die op bedevaart gingen naar de heilige berg Ste. Baume. Duur van de wandeling ca. 2 uur. Op het bureau de tourisme kunt u gratis een uitgebreide routebeschrijving ophalen (ook in het NL)  en sinds 2011 kunt eveneens gratis een audiophone meekrijgen (tekst voorlopig nog in het Frans)

– “Vieux Nans” . Duur van de wandeling ca. 1 uur. Het voormalige Keltische dorp Nans ligt op een heuveltop met mooi uitzicht over het nieuwe dorp Nans les Pins en haar omgeving. U vindt er nog de resten van straatjes, huizen, een kathedraal en de oude stadspoort. Het originele  altaar echter staat veilig in de eglise aan de Grand Rue.

Overige info:

Twee waterbronnen zijn belangrijk voor het dorp: de Gouffre de la Foux, waar nog dagelijks het bronwater uit opgepompt wordt en waarmee de gemeente Nans wordt voorzien van drinkwater.. Niet geheel toevallig ligt deze bron op de golfbaan. Voorts de “Sources de l’Huveaune” met grotten. Ervaren speleologen kunnen hier een uitgebreid ondergronds netwerk ontdekken (vergunning af te halen op het gemeentehuis).

De Chapelle de la Misericorde uit de 17e eeuw is een mooi klein kerkje aan het eind van de Grand Rue. Het is altijd op slot maar op het bureau du tourisme beschikt men over de sleutel. Binnen kunt u mooie en soms grappige ‘ex-voto’ bewonderen.

De dorpskerk, gebouwd in de 19e eeuw met fresco’s van Jean Lair. In december en januari is er een typisch Provençaalse kerststal opgesteld. Deze kerststal beeldt niet alleen de geboorte van Jezus uit, maar geeft een goed beeld van het Provençaalse leven in vroeger tijden door de poppen in traditioneel kostuum, de oude huisjes en de oude ambachten..

Tijdens de Open Monumenten Dag / Journée de Patrimoine, die altijd in de maand september valt, kunt u een kijkje nemen in de olijfoliemolen aan de Cours (privébezit) of bij de oude wasplaatsen op diverse plaatsen in het dorp. Vrijwilligers vertellen u de bizonderheden.

Klik hier voor verbinding met de site van het “Bureau de Tourisme” van  Nans les Pins